Stroopwafels
Door: Yvonne
Blijf op de hoogte en volg Yvonne
03 Maart 2014 | Nepal, Kathmandu
Mijn werkweek is nu toch echt gestart. Maandag nog een bezoekje voor niks, maar dinsdag konden we meteen aan de slag. Nepalese stijl natuurlijk; op een bankje zitten, kijken en wachten. En nog meer wachten. Kijken wat een verpleegkundige hier doet, dat is ook veel kletsen met een collega. Zorg is een taak voor de familie. Medicatie delen, overleggen met de arts en bloeddruk opmeten is een taak voor de verpleegkundige. Niet zo veel werk dus voor 2 verpleegkundigen met 14 patienten.
Ons verblijf op de afdeling is geen probleem. Al snel wordt er gevraagd naar verschillen tussen Nepal en Nederland en wordt onze Nepalese woordenschat getest 'oohh you sound so cute'. In de loop der dagen wordt het steeds gezelliger en kunnen we taakjes overnemen van de verpleegkundigen. Meer tijd voor thee, voor ons allemaal.
Inmiddels hebben Luuk en ik een fiets aangeschaft. Wel zo fijn, die busjes van en naar het ziekenhuis zijn geen feest. Onvoorstelbaar hoe snel je leert omgaan met het verkeer. Je doet net zo absurd mee, vooral niet omkijken, wat achter je gebeurt, is jouw zorg niet meer.
Donderdag was shiva ratri, een festival bij Pashupatinath (ik ga voor de verandering niet meer alle festivals uitleggen). Pashupatinath is een tempel vlakbij het ziekenhuis. Woensdag werd ik al gewaarschuwd dat de wegen rondom die tempel afgesloten zouden zijn. En jawel hoor, kwart voor 7 fietste ik de eerste 'road block' tegemoet. Niemand mocht er langs, alleen voetgangers. Vertellen dat ik naar het ziekenhuis moest omdat ik daar werk en mijn witte uniform laten zien, was voldoende. Mijn witte huid is hierbij waarschijnlijk een voordeel geweest. Eindelijks een voordeel van de witte huid. Normaal gesproken betaal je een skin-tax (huid belasting). Dat wil zeggen dat veel producten of diensten duurder zijn, verschillend van een paar cent tot 10 keer zo duur.
Vrijdag was het maar eens tijd om het visumte verlengen (we zijn hier al weer meer dan 30 dagen!). 'Vroeger', tot 1 februari, ging je naar het immigratiekantoor, vulde je een formulier in, leverde je dat, samen met wat geld, een pasfoto, kopie van je paspoort en een kopie van je huidige visum in en kreeg je een paar uur later een nieuw visum. Tegenwoordig moet dat online, maar dat was niet bekend. Nu staat daar een apparaat, die allemaal ingewikkelde vragen stelt dat het papierenformulier niet stelt. Hierdoor sta je ongeveer 2 uur in de rij om dat formulier in te vullen (dit komt ook door een digibeet voor ons die er 40 minuten over deed in plaats van de gemiddelde 10 minuten). Dan krijg je een streepjescode, deze lever je met wat geld in en 10 minuten later heb je je visum. Nu hopen dat we een visum voor India krijgen; dan gaan we een paar daagjes de grens over en kunnen we bij terugkomst een aanzienlijk veel goedkoper (ene eenvoudiger) visum krijgen voor de laatste 3 maanden in Nepal.
Het leven hier bevalt wel. Vooral niet te gehaast. De fiets maakt het makkelijk 'even' iets te bezoeken of naar een grotere supermarkt te gaan. Heb je net je was op het dakterras uitgehangen, begint het met regenen, 8 uur, non stop en vooral hard, dan laat je het toch tot de volgende dag hangen? De zon gaat vanzelf weer schijnen.
De verhuurder van ons appartement wil iets met ijs gaan beginnen. Het komt er op neer dat hij ijs wil gaan maken en kan Luuk zijn kennis daar goed bij gebruiken. Wie weet hebben we over een maandje niet alleen zelfgemaake stroopwafels, maar ook zelfgemaakt ijs!
03 Maart 2014 - 11:51
Sander:
Leuk verslag zeg!
Ik hoop dat je dat visum krijgt, ik weet nog toen ik uit Kathmandu terug naar India vloog en bleek dat ik geen visum had. Allemaal problemen haha.
Veel plezier en verrijkende momenten gewenst daar in het verre Nepal!
Sander Pilet -
03 Maart 2014 - 12:55
Mama:
lieverds, we komen de koekjes gauw uitproberen! ns kijken of ze de naam 'stroopwafels' wel mogen dragen.
tot woensdagmiddag, 15.30 (indien zonder tegenbericht)
papa en mama -
04 Maart 2014 - 15:57
Liselotte:
Hoi Yvonne en Luuk,
Leuk om je verslagen te lezen. Jullie maken weer heel wat mee in het verre Nepal. Hier is het gewoon carnaval in Son. Er staat een tent op het plein en we horen de muziek (nou ja als je het muziek kunt noemen) en de lallende mensen zo rond sluitingstijd. We houden er nu geen van allen van maar hou mijn hart vast als Luuk of Luna straks ook de hort op willen. Maar we gaan het (later!!!) allemaal meemaken waarschijnlijk. Nog bedankt trouwens voor jullie leuke foto!! Luna vond je all stars wel heel appart onder je mooite pak luuk. Grappig dat ze al zo op details let.
Nou Yvonne en Luuk, heel veel werk? plezier daar en kom gerust eens langs op de Azielaan als jullie weer in het sonse zijn
Xx Liselotte